Mikko pohti Rahasta-blogissaan, mitä bloggaaja voi muuttaa jälkikäteen postauksissaan. Olen luonut kultaiset säännöt, joiden mukaan itse editoin tai olen editoimatta tekstiäni:
1) Kirjoitusvirheen voi aina korjata jälkikäteen, eikä siitä tarvitse tiedottaa lukijoille.
2) Myös harhaanjohtavan kaksitulkintaisuuden tai tyylimokan voi täsmentää jälkikäteen, eikä siitä tarvitse kertoa kenellekään.
Esimerkiksi tällaisen kohdan voi korjata ilman muuta:
Olen postannut: Minä kirjoitan vain blogia.
Tarkoitukseni oli viestittää: Minä vain kirjoitan blogia.
Mutta joku käsitti: Minä kirjoitan ainoastaan blogia.
Olen myös korvannut tekstiin lipsahtaneesta toisteisesta rakenteesta jonkin termin synonyymillä, jotta postaus on mukavampaa lukea.
3) Jos mielipiteeni muuttuu, en missään nimessä saa mennä korjaamaan tekstiäni jälkikäteen.

Muuten siihen tullut kommentointi tai linkitys menettää pohjansa. Sen sijaan voin aina kirjoittaa uuden postauksen, jonka linkitän vanhaan ja toisinpäin. On ihan hienoa, että oppimisprosessi näkyy myös lukijoille.*
4) Jos saan asiasta lisätietoa tai uuden näkökohdan, teen Edit-merkinnän postauksen loppuun.
5) Jos tekstissä on faktavirhe, se tulee esille joko kommenteissa – tai sitten teen itse Edit-korjauksen perään.
6) Jos teen Editin, lisään siihen korjauksen ajankohdan.
Näin lukija huomaa, mitkä kommenteista on kirjoitettu ennen editointia ja mitkä sen jälkeen.
* Pirhana, enkö ole oppinut mitään, kun ei ole tarvinnut kirjoittaa mielenmuuttamispostausta? Täytyykin kahlata vanhat jutut läpi ja pureskella ne uusiksi.

3 kommenttia

  1. Tuo on aikalailla se ohjenuora, jota myös minä noudatan. Minun listassa on lisäksi ylipitkien, sekavien ja ylimääräisiä sivulauseita ja lauseenvastikkeita vilkkuvien virkkeiden muuttaminen henkisesti terveelle ihmiselle ymmärrettävään muotoon.Sorrun nimittäin aina välillä todella sekaviin lauseisiin :-/

  2. Janne, hyvä juttu että en ole ainoa noitten linjausteni kanssa. Joskus näkee bloggaajien tehneen jopa siitä edit-merkinnän, kun on lisännyt tekstiin puuttuvan pilkun. Itse pidän tuollaista edit-selittelyä jo informaatiosaasteena. :)Joskus harmittaa, kun en pääse muokkaamaan kommenttejani jälkikäteen. Kirjoitan kommentit nopeammin kuin postaukset, joten niihin lipsahtaa enemmän virheitä – myös niitä käsittämättömiä pitkämutkalauseita.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.