Eilen Twitterissä harmiteltiin tilanahtautta:

Päätin koota parhaat vinkkini ja antivinkkini siihen, miten tekstiä voi tiivistää järkevästi – tai tehdä sen typerästi.

Vinkki 1: Valitse vain yksi kärki.

Kun on ahdasta, karsi sisältöä. Yhteen tuittiin ei mahdu kahta ajatusta, joten kerro yksi asia kerrallaan.

Jos et osaa kiteyttää, ryhdy kirjailijaksi. Romaanissa on tilaa.

Vinkki 2: Vaihda kanavaa.

Ahdas kanava on ahdas kanava. Jos sisältöä on liikaa, vaihda viestintävälinettä. Mikään kanava ei sovi mihin tahansa viestintätilanteeseen.

Vinkki 3: Valitse lyhyt synonyymi.

Tämä vaatii hyvää sanavarastoa ja joskus oivallustakin. Kaikki tietävät, että mikäli on pitempi kuin jos, mutta oletko huomannut, että valitettavasti on pitempi kuin ikävä kyllä?

Myös retweetata on pitempi kuin ritvata, ja välittömästi on kankeampi kuin heti. Eroavaisuus on pitempi kuin ero. (Näitä esimerkkejä minulla olisi tarjolla sadoittain.)

Vinkki 4: Kohtuullinen puhekieli on joskus OK.

Olen hyvän kielen ystävä, mutta silti Twitterissä kirjoitan oon, jos olen-sanalle ei ole tilaa.

Tietenkään ei kannata käyttää niin paljoa puhekieltä, että tekstistä ei enää saa selvää tai että vaikuttaa idiootilta. Ei tunnu kovin ammattimaiselta, jos kirjoittaa ”Moon tänää ostanu törkeenhianot punaset biksut.”

Vinkki 5: Vältä erityisesti niitä kirjoitusvirheitä, jotka pidentävät tekstiä.

Jokainen yhdys sana virhe pidentää tekstiä välilyönnillään. Jokainen laitappa jollekkin hernekkeittoa vie turhaan tilaa tuplakonsonanteillaan. Jokainen tiedoittaminen syö tilaa ylimääräisen i:n verran.

* * *

Antivinkki 1: JätäSanavälitPois.

JonkunMielestäTämäOnVaikealukuistaMuttaOnhanTääIhanSikakätevääKunSäästääTilaa.

Antivinkki 2: Jaa

Voit aina aloittaa tästä ja jatkaa

Antivinkki 3: Käyt. palj. lyhent.

Suom. kiel. san. ov. pitk., jot. kann. lyhent. sopiv. paik. Kyll. ihmis. taj.

Antivinkki 4: osiin.

täällä. Kyllä ihminen osaa yhdistää.

Antivinkki 5: Käytä teinikielen korvaavia konsonantteja ja numeroita.

E2 mä kerron, et käzillä kirjainvalinnoilla =nistuu nopeuttaan textiä 1löllisesti Kstaen.

 

9 kommenttia

  1. Hyviä vinkkejä! Lisäisin antilistaan, että jättää keskusteluketjussa alkuperäisen @tuittaajan pois. #Asiatunnisteen voi hylätä mieluummin kuin @tuittaajan, jos pitää valita.

    1. Joo! Tää on hyvä antivinkki.

      Toinen on se, että käyttää sekaisin englantia ja suomea sen mukaan, kummassa on lyhyempi sana: ”Mennään lunch klo 12 & eat pihvi.”

  2. Hah, kiitos! Hetkeni julkisuudessa. Twitter on äärimmäisen mielenkiintoinen viestintäväline. Se pakottaa ajattelemaan ja ajattelemaan myös uudestaan. Se pakottaa ajattelemaan myös kieltä, mikä on äärimmäisen mielenkiintoista.

  3. Nykyään onneksi tekstiviestit on niin kehittyneitä, että yhteen saa meneen lähes tuhat merkkiä. Ketjutus on kiva juttu.

      1. Onnistuin, kiitos!

        Tämä urli pitäisi olla mielestäni esillä jossain, ettei sitä tarvitsisi joka kerta kysyä, jos joku muukin haluaa vaihtaa kuvaansa.

    1. Haa, hyvä lisäys!

      Olen tosin sitä mieltä, että ”alkaa tekemään” -ilmaisun voisi jo vapauttaa käyttöön, mutta kun on tilanpuute, kannattaa ilman muuta käyttää lyhyempää muotoa.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.