Voiko asiallinen ja uskottava kieli olla silti rentoa ja luontevaa?

Voi.

Ratkaisu on tarkennesanoissa. Termini on epämääräinen, mutta sillä tarkoitan adverbejä, konjunktioita, prepositioita ja postpositioita. Nämä ilmaisevat kielessä muun muassa aikaa, paikkaa, tapaa, suuntaa sekä sanojen ja lauseiden suhteita.

Järkevästi valituilla tarkennesanoilla pystyt tuomaan puhutun arkikielen luontevuutta asialliseen kirjakieleen.

Vertaa seuraavia tarkennesanalistoja:

Vasemmassa sarakkeessa on virallisen kirjakielen sanoja: välittömästi, luultavimmin, mikäli, kohden, erittäin todennäköisesti, johdosta, siten että, luonnollisesti, tiheästi, jatkuvasti, erityisesti, melko runsaasti. Oikeassa sarakkeessa on sujuvan arkikielen sanoja: heti, saman tien, aika varmasti, jos, kohti, varmasti, taatusti, vuoksi, takia, niin että, ilman muuta, vähän väliä, koko ajan, varsinkin, aika paljon.

Jos organisaatiosi tavoitteena on viestiä somessa luontevasti, kannattaa valita oikeanpuoleinen sarake eli rento arkikieli. Kieli voi olla silti selkeää ja oikeakielistä, mutta siihen saa rentoutta hyvin valituilla tarkennesanoilla.

2 kommenttia

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.