Sain arvosteltavaksi Mielekäs yrittäjä -korttipakan. (En ole tietenkään saanut maksua tämän kritiikin kirjoittamisesta. EOT-blogin arvostelukäytännöt löydät täältä.)

Korttipakan takana on yrittäjäpariskunta Mikko ja Meri-Tuulia Isotalo. Mikko on tuttuni lukioajoilta, joskaan emme ole tavanneet yli 25 vuoteen.

Korttipakka on tarkoitettu avuksi yrittäjyyteen. Sitä voi käyttää omin päin itsensä kehittämisessä, mutta se toimii myös sparrauksen ja mentoroinnin välineenä pari- tai ryhmätyöskentelyssä.

Pakka on sisällöltään kuin yrittäjyyttä käsittelevä tietokirja, mutta se on korttipakan muodossa. Pakka sisältää 94 korttia, joissa on vinkkejä, harjoituksia ja tietoiskuja esimerkiksi työssäjaksamisesta, psykologisista mekanismeista, yritysstrategiasta ja verkostoista.

Kortit ovat reilun kokoisia, ja ne tuntuvat käteen miellyttäviltä. Pakka ei ole liian liukas.

 

Listaan tähän arvosteluni plussa- ja miinushavainnot totaalisen sekalaisessa järjestyksessä:

➕ Pääasia eli sisältö on kunnossa. Pakassa on erinomainen ja kattava sisältö, ja tekijöiden ammattilaisuus näkyy. Sisältö keskittyy psykologiaan ja toimintamalleihin, eli pakassa ei käsitellä kassavirtaa, rahapulaa tai juridisia asioita. (Niille voisi tehdä oman pakan, vink-vink.)

➖ Mukana oli esipuhekortti, mutta siinä ei ollut allekirjoittajaa. Lauseen alku ”Toivon että” on vähän tyhjä, kun lukija ei tiedä toivojaa. Tähän olisi kannattanut lisätä Mikon ja Meri-Tuulian nimet, kuvat ja yhteystiedot.

➖ Jäin miettimään, miksi kaikkien korttien tausta on samanlainen, ikään kuin tavallisissa pelikorteissa. Kyseessähän ei ole varsinainen pelikorttipakka, joten korttien ei tarvitse olla toiselta puolelta tunnistamattomia. Jos sisällöt jakaisi kortin molemmille puolille, niin taittoon saisi enemmän ilmavuutta. Pakassa säilyisi yhä arpomisen mahdollisuus: käyttäjä voi halutessaan sulkea silmät, sekoittaa pakan ja poimia yhden kortin.

Jokaisen kortin tausta on samanlainen. Miksi?

 

➕ Tykkäsin myös siitä, että kortteja voi käyttää yksin tai ryhmässä tai kahdenkeskisessä valmennuksessa. Monikäyttöisyys on aina plussaa. Voisin kuvitella, että myös TE-toimistot hyötyisivät pakasta sparratessaan potentiaalisia yrittäjiä.

➖ Olisin kaivannut enemmän kuvituksia ja infografiikkaa. En siis kaipaa silmäkarkkia enkä tyhjiä kuvituskuvia, vaan havainnollistavia kaavioita, täytettäviä pohjia ja piirroksia. Ne helpottaisivat myös lukivaikeuksien kanssa painivia. Joissain korteissa oli kyllä kuvitusta, mutta varsin harvassa.

➕ Pakassa on superhyvät mahdollisuudet rinnakkaistuotteisiin. Yrittäjäpakan lisäksi voisi olla vaikkapa esimiespakka, parisuhdepakka, vanhemmuuspakka ja urheilijan/kuntoilijan pakka.

➖ Jotkut sisällöt oli jaettu hassusti kahtia kahteen korttiin (esimerkiksi kortit 73–74), ja jotkut sisällöt taas kattoivat vain neljäsosan kortista. Tähän pitäisi saada yhtenäisyyttä. Vajaa kortti vaikuttaa köykäiseltä, ja kaksi yhteenkuuluvaa korttia eksyvät helposti toisistaan. Ottaisin itse tavoitteeksi, että jokainen sisältö kattaisi 80–90 prosenttia kortin pinta-alasta, ei enempää eikä vähempää.

➕ Tykkäsin siitä, että moni teema oli viety oikeasti syvälle. Esimerkiksi lepäämistä käsittelevässä kortissa oli eritelty erilaisia lepäämisen muotoja, ja myös lopunajan suunnitelma oli tosi yksityiskohtainen.

Parhaissa korteissa esiteltiin tekniikka ja kerrottiin hieman teoriaa. Käytännön esimerkit oli kehystetty.

 

➖ Olisin toivonut jokaiseen korttiin oman tiiviin nimen tai otsikon. Joistain puuttui otsikko kokonaan, ja joissain otsikon tilalla oli pitkä lause. Otsikoiden ansiosta kortteihin olisi helpompi viitata valmennustilanteessa tai muussa keskustelussa.

➕ Paketti oli iso ja painava, mikä on plussaa. Pakka vaikuttaa tuhdilta ja arvokkaalta, kun sisältö on ikään kuin painavampaa. Kortteja oli hyvä määrä: runsas, mutta ei mahdoton. Pakan koko on silti järkevä, ja pakka mahtuu laukkuun ja työpöydälle.

➖ Siellä täällä pakassa oli graafikon lipsahduksia. Joistain puuttui kappalejaot, ja jossain oli bullettien kanssa horjuntaa. Joissain taas otsikoiden taksonomia oli epäselvä, ja joissain vaihteli palstojen määrä ja tekstin pistekoko. Nämä visuaaliset seikat eivät toki vaikuta itse sisältöön, mutta ne hidastavat hieman lukemista.

➕ Reunojen värikooditus oli selkeä ja havainnollinen tapa lajitella kortit. Värikoodaus näkyi myös sisällysluettelokortissa.

➖ Sen sijaan pakan sivunumerot (tai siis korttinumerot) ovat ehkä turhia ja jotenkin ”kirjaan kuuluvia”. Olisi parempi erottautua selkeästi kirjoista ja lisätä korttimaisuutta jättämällä numerot pois. Sitä paitsi sivunumeroita ei näkynyt myöskään sisällysluettelokortissa, joten en oikein ymmärrä niiden tarkoitusta.

➕ Sisällysluettelokortti oli silti värikoodeiltaan ja jaottelultaan havainnollinen, ja teemat oli fiksusti mietitty. (Tykkäsin tietenkin myös siitä, että kriisitilanteet oli nostettu omaksi alueekseen.)

➖ Korteista ei tiennyt, ovatko ne kynällä täytettäviä vai eivät. Jos ne ovat, niin vahapinta pitää poistaa ja kirjoitustilaa tarvitaan enemmän. Jos kortit eivät ole kynällä täytettäviä, niin silloin on turha tehdä ”mukaviivoja”, joihin ei kuitenkaan mahdu kirjoittamaan mitään. (Itse tietenkin kannatan sitä, että kortit voisi täyttää omalla tekstillä.)

Korttiin ei oikeasti pysty kirjoittamaan, vaikka viivat niin indikoivat. Kuvassa Verkatehtaalta varastettu kynä antamassa mittasuhdetta.

 

➕ Pakassa oli paljon minullekin uusia juttuja, vaikka olen lukenut teemasta varsin paljon. Voin siis suositella pakkaa kokeneellekin yrittäjälle.

➖ Jotkut kortit olivat tupaten täynnä tekstiä. Niitä pitäisi keventää, koska täysi kortti hengästyttää aika paljon. Lisäksi korttipakka muotona palvelee myös ei-lukijatyyppejä ja lukivaikeuksien kanssa kamppailevia ihmisiä. Niinpä iso tekstimäärä on heidän näkökulmastaan laatuvirhe.

➕ Korttipakka on helkutin hyvä tiedon säilömisen muoto. Se on taktiilinen, se aktivoi kehoa, sitä voi jakaa osiin ja se kantaa tietoa kiteytyneessä muodossa. Jos haluat hankkia apuvälineen yrittäjyyteen, niin osta mieluummin pakka kuin kirja.

Kokonaisarvosanaksi annan 9-. Sisällöissä ei ole huomautettavaa, vaan kritiikkini kohdistuu pikemminkin visuaaliseen puoleen. Seuraava versio kannattaa ehkä koekäyttää yleisöllä, jolloin lopullisessa versiossa voi ottaa huomioon käyttäjäpalautteen.

Kiitos Mikolle ja Meri-Tuulialle, kun sain arvostella tuotteen!

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.