Kirjoitin huhtikuussa työ- ja tutkimushankkeistani, joissa olen päässyt perehtymään informaatiovaikuttamiseen, meemeihin, meemiresilienssiin, disinformaatioon ja misinformaatioon. Kuukausi on kulunut, ja olen täällä kaivellut tutkimuskirjallisuutta innokkaammin kuin murmeli moussekakkua.

Tänään opinnäytetyön äärellä innostuin miettimään disinformaation ja misinformaation suhdetta. Määritelmäthän menevät jotakuinkin näin:

  • Disinformaatio on väärennettyä tai valheellista tietoa, jota levitetään tietoisena sen virheistä ja virheiden tuottamasta vahingosta tai haitasta. Disinformaatiolla on aina jokin tavoite.
  • Misinformaatio on väärennettyä tai valheellista tietoa, jota levitetään vahingossa tai perehtymättä asiaan. Misinformaatioon ei liity tahallisuus, vaan kyse on esimerkiksi tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta.

Mitä väliä sillä on, onko kyse dis- vai misinfosta?

Jotkut kritisoivat termejä, koska dis- ja misinfoa on vaikea erottaa toisistaan ulkoapäin. Jos ero on ainoastaan levittäjän intentioissa, niin mistä ihmeestä me voimme tietää, kumpi on kyseessä? Intentio on nähtävissä vain ajoittain, esimerkiksi silloin kun tunnettu disinfon levittäjä heiluttaa avoimesti aatteensa lippua tai kun Twitter-tili on ilmiselvästi valetili. Silti useimmiten disinfon ja misinfon ero on tavoittamattomissa. Emme voi päästä lähettäjän pään sisälle, emmekä voi tietää hänen vaikuttimiaan tai tietotasoaan.

Tämä kritiikki menee silti ohi kohteensa. Vaikka dis- ja misinfoa ei aina voi erottaa toisistaan, niillä on iso strateginen ero viestin alkuunpanijalle. Disinfon levittäjähän pyrkii muuttamaan sisältönsä misinfoksi, jolloin jakajiksi päätyvät ns. hyödylliset idiootit.

Käytän hyödyllisistä idiooteista keksimääni termiä tiedon bulvaani. Se on tyylikkäämpi ilmaisu kuin hyödyllinen idiootti, vaikka tarkoite onkin sama. (Ehkä ihmisen on myös helpompi havahtua olevansa tiedon bulvaani kuin ”hyödyllinen idiootti”.)

Tiedon bulvaani – halpa, helppo ja hyödyllinen

Tiedon bulvaaneista on paljon hyödyä disinfon levittäjille:

  1. Ensinnäkään disinfon levittäjän ei tarvitse nähdä niin paljoa vaivaa, kun tiedon bulvaanit juoksevat asioilla ilmaiseksi.
  2. Toisekseen tiedon bulvaanit ovat toiminnassaan paljon uskottavampia kuin botit, valetilit ja muut disinfon levittäjät. Mikroilmeistä ja lipsahduksista ei näy valehtelua, koska ihminen vilpittömästi luulee kertovansa totuutta. Lisäksi kyseessä on aito henkilö eikä kuvitteellinen nimimerkki.
  3. Kolmannekseen tiedon bulvaanit ovat ehdottomampia ja omistautuneempia. Kun ihminen uskoo asiaansa, hän on myös valmis puolustamaan asiaansa tosissaan.

Tiedon bulvaani on se tyyppi, jonka mahdollistaa disinfon muuttumisen misinfoksi.

No mitä ihmettä tälle infovaikuttamiselle voi tehdä?

Väitän, että disinfon levittäjiä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Emme valitettavasti voi poistaa ihmiskunnasta pahantahtoisuutta ja pahoja aikeita.

Sen sijaan me voimme vaikuttaa ihmisten koulutustasoon, medialukutaitoon ja meemiresilienssiin, jotta heistä ei tule niin helposti tiedon bulvaaneja. Ihmiset pitää saada havahtumaan, ennen kuin he ovat syvällä kaninkolossa.

Kyse on tiedon huoltovarmuudesta ja loppupeleissä myös yhteiskunnan vastustuskyvystä.

 

 

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.