Facebookissa joku jakoi ”rikollisvaroitusta”. Kuvassa oli tunnistettava valokuva pyöräilijästä, jota syytettiin varkauksista. (Rajasin kuvakaappauksestani kasvot pois, mutta kuvan saate näkyy yhä.)

Asiaton pyorailija

Ja tätä ihmiset siis jakavat. Kenelläkään ei ole mitään tietoa siitä, onko kuvassa oikea rikollinen tai viaton sivullinen. Ihmiset klikkaavat jakamispainiketta kuin kyseessä olisi hassu meemi.

Hermostuin tähän ja kirjoitin asiasta FB-statuksen:

Rakkaat FB:n käyttäjät, te ette ole rikosjournalisteja, salaisia agentteja ettekä poliiseja. Jos jaatte FB:ssä ”varkaan kuvaa”, miten hiiskatissa varmistatte, että kyseessä on todella varas? Kuvassa voi olla viaton sivullinen tai tahallisen mustamaalauksen uhri.

Kuvitelkaa vaikkapa riitaisa huoltajuuskiista. On maailman helpoin asia ottaa exästään kuva, liittää mukaan tarina ”ulkomaisesta varkaasta” tai ”lasten hyväksikäyttäjästä” ja pistää kuva jakoon. Hyväuskoiset auttajat jakavat kuvaa, ja ihmisen maine on mennyttä.

Jättäkää siis syytökset tekemättä ja kuvat jakamatta, koska joku muu on voinut tehdä väärän päätelmän (tai suoranaisen kunnianloukkausrikoksen) pistäessään kuvan jakoon.

Jakakaa mieluummin hassuja kissavideoita, kadonneita koiria ja trollface-meemejä. Kiitos. Ihmisoikeuspurkaukseni päättyy tähän.

Sitten tajusin, että tässä tapauksessa kuva saattaisi olla tehokkaampi vaikuttamisen väline. Niinpä tein rikosilmoituksen marsuntappajasta.

Tää rasta pää varasti mun polku pyörän, ajoi sillä mun pikkuserkun palkinto marsun yli, teki marsusta itselleen tukka koristeen ja nauroi päälle. On yhteyksissä Itäkorson mafia jengeihin. Nähty kulkevan alasti kotonaan. Ja on varmaanki kapitalisti emakko.

Nyt jään odottamaan kansalaisaktiivi-kodinturvajoukkojen purkausta, jossa minua syytetään varkaitten ja pedofiilien suojelusta.

Ja ehkä marsunkin tappamisesta, koska medialukutaito on nykyään mitä on.

21 kommenttia

  1. Kylläpä nauratti tuo sinun rikosilmoituksesi! Toivottavasti viestisi tehoaa.

    Mistä muuten medialukutaidon heikkeneminen johtuu ja miten sitä voisi parantaa?

  2. Marcello ja Harri, kiitos kommenteista!

    Virtuaalinen kaakinpuu on julma väline. Vaikka joku todettaisiin syyttömäksi, hakukoneiden muisti on jo mustunut.

    En osaa sanoa, onko medialukutaito oikeasti heikentynyt, mutta ainakin osaamattomuudet tulevat herkemmin ilmi sosiaalisessa mediassa. Ihmiset eivät muista tarkistaa uutisten päiväystä, nettijuorun lähdettä, ”tietoturvaohjeen” pätevyyttä tai lähteen puolueettomuutta. Niitä vain jaetaan, tykätään ja peukutetaan vailla huolen häivää.

    Uskon, että medialukutaitoa parantaa jokainen tilanne, jossa ihminen saa omakohtaisesti siipeensä. Itse olen kerran astunut tuohon vanhentuneen uutisen ansaan, ja sen jälkeen olen aina tsekannut päiväykset. Niinpä kaikki tilanteet, joissa ihmiset tajuavat toimineensa harkitsemattomasti, vievät medialukutaitoa eteenpäin.

  3. Virallinen taho on myös huolestunut ns nettikarpo-ilmiöstä. Vastaavasta toiminnasta on jo ikävä esimerkki: piratox-case. Jonkun ”syyttömän” koti ilmeisesti ratsattiin tekaistun kuvankaappauksen perusteella, kun selviteltiin kuka on vastuussa Yleen kohdistuvasta palvelunestohyökkäyksestä.

    1. Kiitokset, Virallinen Taho! Katselinkin, että marsulinkki oli päätynyt Viralliseen Jakeluun. 🙂

      Olet aivan oikeassa tuossa nettikarpoilussa.

      Siihen on syynsä, miksi me tavikset emme ole poliiseja: meillä ei ole rikostutkintaan liittyvää koulutusta. Jos meikätyttö alkaa kuvitella olevansa salapoliisi ja selvittävänsä rikoksia netissä, jälki on rumaa ja syyttömät kärsivät.

  4. Pelkäsin, että joku yhtäkkiä puskasta huutaa,että ”Herrampieksut, sehäm om meiräm Matti!”. Ja että Matti on käyny marjassa. Mutta sen kerron myös, että tämä kaveri kävi meidän kirkonkylän taloissa töitä etsimässä tai rahaa veljensä sydänleikkaukseen kyselemässä tai ihan muuten vain kurkkimassa. Sitä en todellakaan tiedä, onko jäänyt kiinni mistään oiekasti laittomasta. Ja siinähän se probleemi just onkin!

    1. Ilu, juuri näin! Vaikka kuinka epäilisimme jotakuta rikoksesta, se ei oikeuta meitä jakamaan hänen kuvaansa. Suomessa ihminen on syytön, ellei tuomioistuin toisin päätä.

  5. Hieno kannanotto tapoihin joiden suunnat tuntuvat olevan pahenemaan päin.

  6. Samaan aikaan toisaalla halkovarkaat jäivät kiinni riistakameran kuvaamana ja Facebookin avustuksella.

    Kyse on toki eri asiasta, kun pyöräilijäsetä on vain epäilty (jos sitäkään) ja halkovarkaista on videomateriaalia itse teossa. Kuulemani mukaan Poliisi oli Aamulehden painetussa versiossa kannustanut vastaavaan toimintaan jatkossakin.

    http://yle.fi/uutiset/puuvarkaat_tallentuivat_videolle__facebook-hitti_selvitti_syypaat/6758485
    http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194830029144/artikkeli/riistakamera+ja+facebook+apuna+varkaat+jaivat+hetkessa+kiinni.html

    1. Tapio, tässä on tosiaan ero. Epäilty on eri asia kuin kiinnijäänyt ja syylliseksi todettu.

      Toisaalta jos oma valvontakamerani tallentaisi rikoksentekijät, välittäisin kuvan ensin vain poliisille. Vasta jos poliisi ei kykenisi auttamaan, pistäisin videon julkiseen jakoon, (Säälin nimittäin niitä, jotka näyttävät samalta kuin rikolliset.)

  7. Esimerkkinä(onneksi sattui ennen näiden omatekoisten nettipoliisien aikaa): poliisit epäilivät ystävääni vakavasta rikoksesta, valvontakamerakuvien perusteella. Painostivat tunnustamaan, ja lopulta näyttivät valvontavideon ystävälleni, joka totesi, että kuvien perusteella hän itsekin epäilisi itseään. Oikea tekijä saatiin onneksi kiinni melko pian, niin ettei jäänyt epäilyä ystävääni kohtaan. Voin vain kuvitella, millaiseksi hänen elämänsä olisi mennyt, jos kuvia olisi netissä levitelty.

    1. Ode, hyvä esimerkki! Valvontakameroiden kuvat ovat niin viistosta otettuja ja niin rakeisia, että niiden perusteella syyttäminen Facebookissa on vähintäänkin arveluttavaa.

  8. Viimeisin vastaava tapaus ihan eiliseltä.
    FB:ssa alkoi kiertää jakona kuva,jossa Kontulassa oli kuvattu naisimmeinen joka oli tiedon mukaan heitellyt rotanmyrkkyä sisältäviä leivänpaloja.
    Myrkkypaloista ei kuitenkaan ollut kuvaa…
    Itse avasin kuvan ja kommenteista selvisi ettei kuvan alkuperäinen jakaja ollut edes nähnyt ko tapausta..Ja kommentithan olivat täynnä
    tappouhkauksia ym.
    Mutta jos ”todisteet” (on valokuva tekijästä,on silminnäkijä ja todennäköisesti myrkkyleivät olisivat tallessa) ovat vahvat niin miksi ihmessä levittelemään kuvaa …miksei mene tekemään rikosilmoitusta?

    Tämän takia en itse kuvaa jakanutkaan, ja aamulla FB:iin mennessäni ekana hyppäsi silmille :

    Fb:ssä jaettiin aamupäivällä kuvaa naisihmisestä, joka ihan VARMASTI oli levitellyt myrkky pullanpalasia Kontulassa. Todellisuudessa asia on näin:
    ””Emilia Karmazina: Tiedän kuvassa olevan naisen, kyseessä ei todellakaan ole mikään koiranmyrkyttäjä. Hän ruokkii lintuja päivittäin, ja on luultavasti erehdyksessään heittänyt homehtunutta leipää, joka saattoi muistuttaa rotanmyrkkyä.
    Tiedoksi vaan kaikille, että rotanmyrkkyä on hankalaa piilottaa leipään, ja myrkky muuttuu siniseksi vasta silloin kun se kastuu ja on ollut kosteassa jonkun aikaa.
    Kyseinen nainen ei osaa sanaakaan suomea. Hän saattoi säikähtää kun tuntematon henkilö tuli kyselemään vieraalla kielellä, ja luuli että häntä moititaan lintujen ruokkimisesta.
    Jatkossa kun julkaisette tollasia kuvia, varmistakaa että kyseessä on oikeasti rotanmyrkkyä ja henkilö on aikeissa vahingoittaa lemmikkejä. Ja kaikki tämän kuvan alla olevat kommentit ovat laittomia uhkauksia, ja siitä voi tehdä poliisille ilmoituksen. Kuvassa olevalla naisella ollut myöskin omia koiria, eikä hän missään tapauksessa haluaisi vahingoittaa ketään vaan päinvastoin osoittaa eläinrakkauttaan ruokkimalla lintuja.”.Tässä viestissä oli alkuperäiset linkit ym. mainittu (en niitä nyt tähän kopsannut)

    1. Nina, sama kuva levisi minunkin FB-seinälleni. Onneksi mummelin kasvoja ei näkynyt, mutta kuvan herättämä uhkaustulva ihmetytti minuakin.

      Kaikki mikä on netissä, ei ole totta. Se pitäisi jokaisen tajuta, ennen kuin levittää syytöksiä tai tappouhkauksia.

  9. Hyvä kirjoitus ja ehdottomasti aiheesta! Olen itsekin ihmetellyt kovasti tätä huolestuttavasti leviävää ilmiötä, että netissä jaellaan itse otettuja kuvia ”varmoina todisteina” rikoksen tekijän kiinniottamiseksi tai jonkinlaisena varoituksena muille ihmisille. Tällainen lynkkausmieliala on huolestuttavasti lisääntymään päin Suomessa ja olen ihmetellyt mistä tämä johtuu? Tietenkin osaksi syynä on tiedon jakamisen helppous netissä, mutta ovatko ihmiset menettäneet kykynsä rationaaliseen ja analyyttiseen ajatteluun? Onko maalaisjärki kadonnut suomalaisilta?

    Jos kerran on selkeät todisteet jonkin henkilön osallisuudesta johonkin rikokseen, niin kai sellaiset todisteet tulisi saattaa poliisin tietoon ensi sijaisesti. FB tms sosiaalinen media ei todellakaan ole oikea paikka jakaa tällaista tietoa. Lisäksi väärinkäsityksen potentiaali on aina äärimmäisen suuri. Sivullinen maallikko ei useinkaan ole tapahtumia todistaessaan ja nähdessään pätevä tekemään sillä hetkellä totuudenmukaista arviota näkemästään. Rikostutkinta, syyttäjä ja tuomioistuin ovat tätä varten meillä olemassa.

    Eniten kuitenkin hämmästyttää ne maalaisjärjettömät, jotka jakavat edelleen tällaisia kuvia, joilla ei ole mitään muuta tietoa asiasta kuin se mitä joku on kuvan oheen kommentoinut FB:ssa tms sosiaalisessa mediassa. Mikä antaa näille ihmisille oikeutuksen olettaa, että kyse on todella siitä, mitä joku ”maallikko” väittää kuvassa olevan. Miten voi olla varma siitä, että tällainen annettu tieto on ehdottomasti luotettavaa ja totta? Ei mitenkään ja siksi näitä ei kenenkään pitäisi jakaa edelleen. Sitä paitsi lähes aina tällainen toiminta on laitonta ja tiedon jakaja syyllistyy itse (usein tietämättään tosin) rikokseen. Kuten eräs tuttavani totesi kerran ”keskimäärin ihmiset eivät ajattele yhtään mitään”.

    1. Osuit aivan oikeaan. Ehkä tuo viimeinen sitaattisi kiteyttää syyn siihen, miksi ihmiset jakavat innoissaan tollouksia.

      Toivon FB-jakajille enemmän vastuuntuntoa ja harkintaa. ”Hyvät aikeet” ovat yksi pahimmista ongelmien aiheuttajista.

      1. Venla, loistoesimerkki siitä, kuinka kritiikitön FB-jakaminen voi olla vaarallista. Toivottavasti näitä varoittavia esimerkkejä ei tarvita enempää.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.